enkel rengöring av barnstol efter matfläckar

Så rengör du en barnstol

När du har en bebis hemma så är chansen stor att du spenderar den mesta delen av din tid med att städa upp. Ett barn har en benägenhet att skapa röra särskilt när den äter och det är matdags. Maten kanske inte alltid tar vägen tallrik-sked-mun. Fläckar från mat hamnar överallt på stolsbrickan och allt som oftast så kan du också hitta bitar och smulor som fastnat i alla små vinklar och vrår av din bebis barnstol. Det är viktigt att du håller din barnstol ren och desinfekterar den ofta så att du inte behöver oroa dig över sjukdomsframkallande bakterier då ditt barn tar upp mat från brickan och stoppar det i munnen. Så här kan du rengöra och desinfektera din bebis barnstol.

Att rengöra din bebis barnstol

Börja med att ta bort alla lösa matpartiklar. Glöm inte att också titta i alla små mellanrummen i stolen. Mat som fastnat i sprickor är en grogrund för bakterier, och det sista du nog vill är att din bebis blir sjuk på grund av det.

Ta därefter lös brickan från matstolen så att du kan rengöra armstöden och själva sitsen ordentligt.

Tvätta och rengör överdraget

Om du använder ett överdrag på din barnstol, ta lös det och följ tillverkarens instruktioner för rengöring av det. De flesta överdrag till barnstolar är dock enkla att underhålla. Oftast så kan de enkelt tvättas i en vanlig tvättmaskin. För de överdrag som är gjorda av plats kan man rengöra dem med en blandning av vatten och blekmedel. Häll i en matsked blekmedel per fyra liter vatten och häll en del av blandningen i en sprayflaska. En mix av blekmedel och vatten är det mest använda desinfektionsmedlet i närmiljön för barn då det är mycket mer effektivt till att döda bakterier än vanligt tvål och vatten. Spraya blandningen jämt på överdraget med hjälp av sprayflaskan och låt det verka i två minuter. Torka sedan av smutsen med hjälp av pappershanddukar. Om överdraget är väldigt smutsigt så kan du också blötlägga det i blekmedel och vattenblandningen under några minuter och sedan skölja väl.

För att rengöra sitsen och armstöden använd ett barnvänligt allrengöringsmedel eller ett rengöringsmedel speciellt för barnstolar. Torka av medlet med hjälp av pappershanddukar. Upprepa detta tills du har tvättat av alla sektioner av sitsen och armstöden.

Rengör brickan genom att spraya på ditt barnvänliga rengöringsmedel eller medlet för barnstolar och använd sedan pappershanddukar för att torka den ren. Vänd den upp och ner och rengör även undersidan av den då chansen är stor att ditt barn lyckats lämna matrester även där. Spraya med något av medlen och torka rent med pappershanddukar.

För att desinfektera hela barnstolen spraya alla plastytor med mixen av blekmedel och vatten och använda pappershanddukar för att se till att lösningen fördelas jämt över hela stolen. Låt det sedan torka ordentligt.

Rengör din bebis barnstol ordentligt en gång i veckan. Ta in den i duschen och skrubba den med en ren trasa och ett antibakteriellt rengöringsmedel. Använd en gammal tandborste och borsta av alla smuts och matrester från stolen och var extra uppmärksam på små mellanrum och vrån.