fixa en dammsugare som suger dåligt

Så fixar du till en dammsugare som suger dåligt

Sedan dammsugaren uppfanns 1901 av en brittisk ingenjör, Hubert Cecil Booth, har den blivit mycket viktig i hemmet för att hålla rent. Eftersom fler av oss strävar efter att ta bort så mycket damm, smuts och allergener som möjligt, har tillverkare förbättrat sina modeller för att erbjuda oss en bättre rengöring.

Trots avancerad teknik kan dammsugare fortfarande (och gör) uppvisa brister, där ett vanligt fel sär en förlust av sugförmåga. Ett sådant fel kommer att se till att ditt dammsugare lämnar kvar damm, smuts och olika allergener som husdjursdamm, kvalster och pollen i ditt hem – vilket innebär att ditt hem inte är så rent som det kan se ut.

Reparera en dammsugare som har tappat suget

Tack och lov kan du reparera en dammsugare som har tappat sug, det är inte så svårt som det kan låta, och det finns i allmänhet 5 viktiga skäl till varför sugförmågan har minskat. Dessa är:

Blockerat / smutsigt filter

Blockeringar i dammsugaren

Påse / cylinder för full

Hål i luftflödet

Fel i motor

Blockerat / smutsigt filter:

De flesta dammsugare har minst ett filter, förmotorfiltret. Detta är utformat för att hindra skadliga partiklar från att komma till och skada motorn i din dammsugare. På grund av jobbet som filtren gör kan de snabbt bli smutsiga eller sämre, blockerade – och i en sådan situation hindras sugningen av din apparat.

Att korrigera ett smutsigt / blockerat filter på din apparat är relativt enkelt. När du väl har hittat var förmotorfiltret befinner sig kan du helt enkelt:

  • Ta bort den från dammsugaren
  • Skaka av överflödig smuts
  • Tvätta filtret i varmt vatten (om ett tvättbart filter används, om det inte byts ut, vill säga)
  • Låt filtret torka naturligt i minst 24 timmar innan du lägger tillbaka det i dammsugaren.

Förutom att ha förmotorfiltret har många också ett till filter som hindrar fina damm- / pollenpartiklar från att lämna dammsugaren och återcirkulera in i rummet. Det här filtret bör också tas bort och rengöras genom att följa processen ovan – även om det är något smutsigt rekommenderas det att du köper ett nytt dammsugarfilter och monterar det på din apparat.

OBS: Det är viktigt att se till att du inte kör apparaten utan filter då detta kan leda till att ytterligare fel utvecklas.

Blockerad slang / borstrulle:

När du tänker på den smuts och det skräp som din dammsugare kommer i kontakt med, borde det inte komma som en överraskning att blockeringar kan uppstå. Det vanligaste området för din dammsugare att drabbas av är igensättning är slangen – och även om detta minskar det erbjudna suget kan det också enkelt åtgärdas.

Koppla bara bort slangen och ge den en genomgång för eventuella blockeringar, och om någon upptäcks kan dessa vanligtvis lossas med ett kvasthandtag eller plasthängare, men var försiktig så att du inte använder för mycket kraft eftersom du inte vill punktera slangen. Det rekommenderas också att när slangen är frånkopplad ger du det område där slangen ansluter till din dammsugare en snabb kontroll för att se till att det inte finns några blockeringar.

Blockeringar i din modell är dock inte begränsade till bara slangen, de kan också förekomma runt penseln, där hår och andra fibrer vanligtvis är orsaken till sådana blockeringar. Tack och lov handlar blockeringen nio gånger av tio om att borstrullen åtgärdas genom att klippa av fibrerna / håret som är trassligt runt delen, utan att själva borsten måste kopplas bort.

Påse / cylinder för full:

Vid första anblicken kan påsens / cylinderns kapacitet verka stor, men det är värt att komma ihåg ju fylligare påsen / cylindern blir, desto mindre sug ger din dammsugare – som sådan är det viktigt att se till att du tömmer dammsugaren regelbundet.

Som tumregel rekommenderas att du tömmer båda innan de blir två tredjedelar fulla.

Förutom att tömma dammsugarpåsen är det också viktigt att se till att du byter den relativt regelbundet. Detta beror på att porerna i påsen kan täppas till av dammpartiklar, vilket i sin tur minskar luftgenomsläppligheten och prestandan hos din apparat avsevärt.

Hål i luftflödet på din dammsugare:

Om du har märkt en tydlig brist på sug från din modell när du använder slangfästet, finns det en god chans att du har ett hål som påverkar luftflödet. Även det minsta hålet kan minska sugkraften som erbjuds.

Tyvärr kan slangen i dammsugaren med tiden drabbas av slitage vilket gör sådana luckor mer troliga – men att dra i slangen för hårt när du använder apparaten är också en vanlig orsak till splittringar och hål. Om din är skadad på något sätt måste du skaffa en ny slang och montera in den.

Felaktig motor:

Om du har kontrollerat de fyra områdena ovanför och sugförmågan i din dammsugare fortfarande är dålig kan det vara fel på motorn eller kolborstarna. I en sådan situation måste du byta ut motor- / kolborstar.

Att byta kolborstar eller motor på din dammsugare kan vara en mycket tidskrävande och knepig uppgift, varför det rekommenderas att göra det bara om det verkligen är nödvändigt och du ha konstaterat att du har tittat på andra aspekter först.

Genom att ta dig tid att regelbundet tömma dammsugarpåsen / cylindern, rengöra filtren och ta bort blockeringar kan du hålla din dammsugare i bra skick under kommande år.

Kontakta vår städfirma i Landskrona för städhjälp till vettiga priser!